De citit

Bărbaţii care urăsc femeile-Stieg Larsson

De Stieg Larsson auzisem cu ceva timp în urmă când, într-un schimb de comentarii pe blog, Maya mi-l recomanda ca pe un foarte bun şi foarte actual scriitor de romane poliţiste.

Urmare firească, în momentul în care Gazeta Sporturilor a anunţat publicarea primului volum din triologia Millenium, am ciulit urechile şi mi-am propus să pun cu orice preţ mâna pe carte. A urmat nebunia obişnuită: goana după carte în jumătate din chioşcurile de ziare din Timişoara,apoi frumuseţea nopţilor nedormite căci, şi de acest lucru m-am convins în primele cinci minute, dădusem de un roman genial.

Romanul evoluează în prima fază pe mai multe planuri.  La agenţia de securitate Milton Security o întâlnim pe Lisbeth Salander, o tânără de aproximativ 20 de ani, prototipul perfect al adolescentului întârziat, inadaptat social.

Salander nu se încadrează în tipare din niciun punct de vedere. Se îmbracă asemenea unei rockeriţe, nu vorbeşte aproape deloc, e bisexuală, violentă, inabordabilă. Dar în acelaşi timp şi, în ciuda defectelor, Salander este un investigator genial, persoana căreia i se încredinţează cele mai dificile misiuni din agenţie.

Într-un alt plan evoluează Mike Blomkvist. Îl întâlnim în postura de acuzat într-un proces de defăimare, apoi în cea de acţionar al revistei Millenium.

Pentru a nu lăsa ca rezultatul puţin îmbucurător al procesului să afecteze revista, Mike decide să se retragă temporar de la conducere. Decizia lui coincide cu momentul în care Henrik Vanger, coacţionar la un important concern suedez, îi propune o slujbă. Teoretic Mike este solicitat să scrie biografia familiei Vanger, însă afacerea are dedesubturi mult mai adânci, căci întreaga muncă de cercetare are ca scop real găsirea nepoate lui Henrik, dispărută cu ani în urmă.

Iniţial Mike e tentat să refuze propunerea, totuşi povestea are ceva atrăgator în ea. Fără speranţa de a rezolva misterul, personajul decide să accepte misiunea.

După ce timp de mai multe luni Mike cotrobăie în van, apare deodată un prim indiciu, apoi altele. Curând devine clar că afacerea depăşeşte cu mult dimensiunile unei simple răpiri. În aceste condiţii, Mike are nevoie de un partener suficient de versat pentru a fi de un folos real. Îl găseşte în persoana lui Lisbeth Salander. Împreună, cei doi se avântă într-o aventură al cărei rezultat este greu de anticipat.

„Bărbaţii care urăsc femeile” m-a cucerit. Este în egală măsură roman poliţist şi thriller, te ţine captiv până la ultima pagină.

În ceea ce o priveşte pe Salander, personajul este ca o palmă trasă la tot ce înseamnă detectiv tipic. Are multe defecte, întruchipează tot ce e mai rău în societate şi totuşi trezeşte simpatia, dovedindu-ne că o minte genială se poate ascunde cu uşurinţă chiar şi în spatele unei făpturi stridente machiate, îmbrăcată în geacă de piele.

Pe mine Salander m-a cucerit. Aştept cu nerăbdare să aflu cum evoluează şi în celelalte romane ale seriei.

4 Comments

 • Maya

  Am inteles , ca incepand cu 12 ianuarie Gazeta Sporturilor , va distribui filmele ecranizate dupa cartile lui Stieg Larsson, iar din februarie sa ne faca bucuria unei “serii negre “care va cuprinde 10 romane politiste de mare succes aparute la Editura Trei.

  • Izabela

   @Maya Cu filmele e oficiala treaba, deja e plin orasul de a fise. Sincer, nu ma tenteaza foarte tare, am vazut trailer-ul si par aproape plictisitoare. In ceea ce priveste romanele politiste, habar n-aveam, dar nu pot decat sa ma bucur.

 • Deme

  La fel am pățit și eu cu cartea lui Larsson. Tot auzisem de ea, dar în clipa în care am zărit-o din întâmplare în vitrina unui chioșc de ziare, legată de un exemplar din Gazeta Sporturilor, am decis subit că trebuie să o am. Ambele volume, dacă tot erau disponibile. După ce-am luat-o în mână, pot spune sincer că m-am oprit de vreo 2 ori, ca să merg la baie și ca să mănânc. În rest, am mai încercat să dorm, dar visam numai anchete, așa că am revenit la poveste. Foarte, foarte captivantă. Musai să citesc și continuările 🙂

 • Dan

  Stieg Larsson este un autor de romane politiste captivant! Merita citi din plin, eu am citit dupa ce am vazut postarea ta de aici, iar pentru asta, iti multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.