Carti bunicele,  Fantasy, SF

Casa Bântuită – Shirley Jackson

Continuăm seria romanelor ”inspired by Netflix”. Nu am văzut serialul, dar m-a atras cartea. Parere generală – decentă.

Nu sunt eu de fel fan horror, în schimb mi-am făcut ucenicia citind romane polițiste. Poate de aceea ”Casa bântuită” nu a avut asupra mea efectul scontat – în materie de horror și urlete în noapte, am nervii formați. Am parcurs romanul fără să fiu foarte impresionată de descrierile fenomenelor paranormale. În schimb, m-am concentrat mai mult asupra personajului principal, Eleanor. Mi-a plăcut cum a fost construit. Imaginea fetei bătrâne, fără pespective, apare frecvent în literatură, dar are în general o notă tragică sau ocazional ridicolă. Eleanor aduce profunzime acestui tip de caracter. Visăm alături de ea și pe alocuri îndrăznim să sperăm că Hill House îi va schimba viața în bine.

Hill House, ca și ”personaj din umbră”, nu m-a impresionat prea tare. Bla bla, casă veche, suicid, bla bla, zgmote în noapte. Dacă Hill House voia să impresioneze, a ales fără îndoială cel mai teatral mod. Am rămas în schimb cu o idee interesantă: locurile au memorie. E o teorie cu care simpatizez, deși personal cred că în realitate energia locurilor se mainifestă mult mai subtil și mai apăsător.

All in all, merită? Da, deși dacă aveți în plan o noapte terifiantă la lumina lanternelor, cartea s-ar putea să vi se pară destul de ușurică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.