Fantasy, SF

Dracula- Bram Stocker

Reinaugurez seria romanelor „de senzaţie” cu o carte care a născut un mit: „Dracula” , de Bram Stocker.

Este romanul care a contribuit la naşterea „isteriei vampirilor” şi i-a oferit României faima de „ţara lui Dracula” , suficient motiv ca să citesc cartea.

Începutul nu mi-a plăcut, părându-mi plin de idei şi scene „uzate”. Am încercat atunci să privesc romanul nu din perspectiva cititorului experimentat şi sătul de teme comerciale. Am citit ca un om pentru care toate acestea prezentau o noutate. Treptat, cartea a început să mă captiveze.

„Dracula” se înscrie în genul de romane capabile să atragă o anumită categorie de cititori.

Chemat în Transilvania, în castelul contelui Dracula, Jonathan Harker descoperă în curând că ceva nu este în ordine cu misteriosul său client: de ce castelul nu e locuit de nimeni în afară de conte, de ce acesta nu apare decât după apusul soarelui, de ce nu se reflectă imaginea lui în oglindă?

Curând, Jonathan descoperă că e prizonier în castel, la cheremul unui om imprevizibil, rupt de orice contact cu exteriorul.

În paralel, logodnica lui Jonathan, Mina, devine personajul central al unor întamplări la fel de ciudate: în timpul unei crize de somnambulism, prietena Minei, Lucy, este atacată de o făptură ciudată. Chemat să o trateze pe Lucy, doctorul van Helsing constată că aceasta a fost victima unui vampir. Evenimentele se precipită în momentul în care Lucy moare, devenind o „moartă vie”.

Întors din România, Jonathan e convins că evenimentele petrecute acolo au fost iluzii. Se căsătoreşte cu Mina şi încearcă să uite tot. Dar o scrisoare a lui van Helsing, anunţându-i Minei moartea lui Lucy, schimbă din nou cursul evenimentelor.

Întâlnirea dintre Mina şi van Helsing şi mărturisirile din jurnalul lui Jonathan constituie primul pas într-o aventură palpitantă, căci Jonathan, Mina, van Helsing, alături de Arthur, logodnicul lui Lucy , doctorul Seward şi vânătorul Quincey Morris îşi propun să-l ucidă pe Dracula. Dar atingerea scopului propus cere sacrificii…

Un roman pentru toţi iubitorii cărţilor cu vampiri şi nu numai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.