De citit

Drumul spre înalta societate- John Braine

Am cumpărat „Drumul spre înalta societate” acum câteva luni, alături de ziarul Jurnalul Naţional. Am răsfoit-o pe moment, mi-a plăcut, dar am lăsat-o pe altădată. Sunt momente în care pur şi simplu ţi se acreşte să citeşti despre oameni bogaţi şi tineri cu ambiţii. Am revenit la carte acum câteve zile şi impresia iniţială mi-a fost confirmată: citeam un roman bun. Nu strălucit, dar în orice caz, o carte care nu te poate lăsa indiferent.

Despre ce este vorba? Aşa cum sugerează şi titlul, despre o încercare reuşită a unui personaj de a-şi depăşi propriul statut. Născut în Dufton, un oraş mic şi lipsit de culoare, Joe Lampton este un tânăr orfan, fără prea multe perspective. Conştient de propriul statut, şi dornic să-l depăşească, se mută în Warley unde se angajează ca funcţionar la primărie. Prin această mişcare, Joe reuşeştă să facă trecerea la statutul de mic-burhgez, însă viaţa în această postură nu i se pare cu mult mai tentantă decât traiul din Dufton.

Personajul nu este omul care să se mulţumească cu puţin. Un trai decent, condimentat ocazional cu aventuri cu femei din clasa de mijloc nu mai are cum să-l atragă. Joe visează la maşini, vile, bani şi femei de calitatea întâi. Însă această lume nu este accesibilă oricui. Înzestrat cu multă carismă şi un fizic plăcut, tânărul reuşeşte totuşi să se facă acceptat de „crema” Warley-ului. Este tolerat, simpatizat, însă nu este acceptat.

Când Joe devine amantul lui Alice, soţia unui bogat afacerist, porţile altei lumi par a se deschide pentru tânăr. În sfârşit el poate să guste, pe ascuns şi niciodată pe săturate, din cupa rezervată doar bogaţilor. Alice ascunde promisiunea unei lumi, dar în acelaşi timp întruchipază senzualitate, tandreţe, lux, înţelegere. Dacă relaţia dintre cei doi debutează inofensiv, îmbrăcând mai mult forma unei prietenii prelugintă în pat, lucrurile se complică pe parcurs. Pasiunea începe să domine. În acest contex Susan, fiica celui mai bogat om din oraş reprezintă pentru Joe nu doar o partidă bună, ci şi un suflu proaspăt. Susan întruchipază puritatea. Deloc versată în relaţiile cu bărbaţii, ea îi oferă lui Joe o dragoste sinceră şi dezinteresată, de care tânărul nu ezită să profite. Dar lucrurile se complică în momentul în care Sue află de existenţa lui Alice. Joe este forţat să aleagă între  o pasiune puternică şi  dorinţa sa de a parveni.Iar lucrurile o iau razna.

„Drumul spre înalta societate” m-a cucerit. Joe Lampton mi se pare un personaj admirabil. Întruchipază parvenitul autentic, şi totuşi îi lipseşte acea doză de răutate caracteristică acestui gen de oameni.. Este un om care şi-a promis să scape de mizerie şi face acest lucru în cel mai la îndemână mod: se vinde şi se vinde scump. Totuşi Joe îşi păstrează un fel de stângăcie care îl face simpatic cititorului. Nu poţi să urăşti un tânăr care încearcă să înveţe. Care admiră oamenii bogaţi şi încearcă să le pătrundă gesturile, să le înţelega şi să le imită. Contrar unui parvenit tipic, Joe înţelege că a face parte din înalta societate nu înseamnă doar să ai bani ci şi să adopţi un fel de a fi, să ai prestanţă, demnitate. Din acest punct de vedere „Drumul spre înalta societate” se dovedeşte şi o bună lecţie de stil . Sunt curioasă cum se prezintă continuarea („Viaţa în înalta societate”). 🙂

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.