Uncategorized

Memoriile unei gheişe-Arthur Golden

Cartea reprezintă o minunată incursiune într-o lume învăluită de mister: cea a gheişelor.

Chiyo, o fată dintr-un sat de pescari, este vândută de tatăl ei unei okiya. Acolo ea este iniţiată în artele gheişelor (dansul, conversaţia, actoria, muzica).

Însă drumul către succes în lumea gheişelor este pavat de obstacole, Chiyo fiind nevoită să lupte cu intrigile puse la cale de rivala ei, gheişa Hatsumomo.
Din momentul în care întâlneşte dragostea, în persoana unui misterios bărbat, Preşedintele, tânăra va face orice pentru a deveni o gheişă de succes. Chiyo se transformă Sayuri, fermecătoarea gheişă cu ochi albaştri-căprui, capabilă să farmece printr-o singură mişcare de evantai.
Al doilea război mondial, şi perioada de după acesta , vor schimba radical modul de viaţă al gheişelor din oraşul Kyoto. Okiy-iile fiind închise, gheişele trebuie să-şi câştige existenţa prin mijloace proprii.
După război, Sayuri redevine gheişă. Îl întâlneşte pe Preşedinte, a cărui amantă devine. Ulterior se mută la New York, lăsând în urmă un Kyoto distrus de război, în care numărul gheişelor este în continuă scădere. Sayuri continuă să se întâlnească cu Preşedintele, până la moartea acestuia.

Ceea ce farmecă la această carte mai mult chiar decât acţiunea în sine, este modul în care întâmplările sunt dezvăluite cititorului. Reflexiile lui Sayuri asupra propriei existenţe cât şi asupra vieţii în general , oferă o nouă perspectivă asupra soartei omului, asupra efemerităţii existenţei noastre ,,cu nimic mai durabilă decât un val care se ridică din ocean. Oricare ar fi chinurile şi triumfurile noastre, oricât de mult am suferi, mult prea curând se împrăştie toate, ca tuşul prea subţire pe hârtie” .

O minunată împletire între realităţile Kyoto-ului interbelic şi romantismul unei poveşti ficţionale, romanul „Memoriile unei gheişe” aruncă o lumină nouă asupra unui tip de femeie neînţeles, admirat sau stigmatizat timp de secole: gheişa

One Comment

  • lemondegala

    pe langa portretul gheisei foarte bine reusit, reflectiile asupra existentei mai e si felul in care scrie Golden, de multe ori descrierile sale te adancesc atat de mult in lumea cartii incat riscam sa facem abstractie chiar de firul povestii si numai pentru aceste momente merita citita cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.