O toaletă a la Elisabeth Taylor-Rodica Ojog-Braşoveanu
Dar în timp ce Melania îşi dezmiardă cu foc mult-iubitul motan Mirciulică, în celălalt colţ al Bucureştiului, Marian Dragu, inginer şi colecţionar de artă, are toate motivele să fie îngrijorat. Căci, deşi nu se ştie pe lista celor mai iubiţi dintre pământeni, cinci ameninţări cu moartea într-o singură zi sunt mai mult decât poate bietul om să suporte. Dar nici fuga precipitată la poliţie, nici uşa prevăzută cu trei încuietori nu îl apără de mânia destinului: flancat de numeroase piese de colecţie, Dragu îşi găseşte obştescul sfârşit, fără a nutri măcar iluzia că moartea lui va smulge prea multe lacrimi. Căci Dragu fusese o canalie. Da, ştiu, e frumos să rămâi imparţial când scrii recenzii, dar când vine vorba de un bărbat îndrăgostit de sine, care oferă nevestei detalii picante despre performanţele amantei, chair şi eu văd roşu. Astfel gestul Ancăi Dragu de a asezona niţel peria de dinţi a soţului cu cianură devine aproape .. scuzabil.
Însă Anca are concurenţă. Anton Cernat, bătrânul care se ruinase pentru Dragu, Olga Gabrelotti, amanta părăsită, Octavian Nanu, rivalul abandonat de iubită, precum şi doctorul Mircescu, ce vânduse în pagubă importante obiecte de artă, toţi par a fi de acord într-o privinţă: Dragu trebuie să moară.
Şi ce face un poliţist când patru dintre cei cinci potenţiali suspecţi îşi asumă o crimă? Se miră, iar apoi se pregăteşte să acţioneze. Bineînţeles, dacă între timp Melania nu îşi redescoperă pasiunea pentru obiecte de artă, şi încurcă puţin iţele. Tacâmul nu ar putea fi complet fără o ceartă între mafioţii locali, o răpire şi, pentru simetrie, încă o crimă. Rezultatul? Maiorul Cristescu cedează nervos, motanul Mirciulică învaţă să zboare, iar Melania îmbracă o rochie cel puţin … originală.
Deznodământul este în maniera caracteristică Rodicăi Ojog Braşoveanu: surpinzător, dar perfect logic. Atât de logic, încât veci nu ţi-ar fi trecut prin minte.
În cazul unor scriitori buni, cuvintele devin de prisos. Prin urmare, închei prin a vă recomanda să citiţi şi interviul luat de Formula AS Rodicăi Ojog-Braşoveanu, o evocare nu lipsită de nostalgie a unor vremuri pe care le înţelegem tot mai puţin.
5 Comments
Runia
Mi-a placut mult cum ai scris despre Rodica Ojog-Brasoveanu si cum imi plac romanele politiste, ma bate gandul sa incep sa o citesc. Voiam sa te intreb daca exista o ordine oarecare si ar trebui sa incep cu unul anume sau se pot citi separat?
rotizzy
Mă bucur că am reuşit să-ţi trezesc interesul. Dacă ne referim strict la ciclul Melaniei, ordinea ideală ar fi cea a apariţiei ( Cianură pentru un surâs, Bună seara, Melania!,320 de pisici negre, Anonima de miercuri, Dispariţia statuii din parc, O toaletă a la Liz Taylor, Melania şi misterul din parc ) deoarce romanele se leagă între ele şi ratezi o mulţime de faze savuroase dacă le citeşti aleatoriu. Nemira a publicat majoritatea romanelor. O listă completă găseşti pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Rodica_Ojog-Bra%C5%9Foveanu#Ciclul_Melaniei
Runia
Multumesc frumos de raspuns, dupa ce termin cu Apocalipsa lui King, de ea ma apuc. Mai ales ca am imprumutat cartea de la Adevarul, cu ce vad eu, primele doua din serie.
Anonymous
Hello! am o problema … nu am gasit in nici o librarie din timisoara cartea: o toaleta a la liz taylor … deci nu cred cum de nu exista pe rafturi … mi-ai putea recomanda de pe site s-o cumpar??? Merci!
rotizzy
@Anonim: Am găsit ceva pe http://www.okazii.ro/catalog/31062866/rodica-ojog-brasoveanu-o-toaleta-a-la-elisabeth-taylor.html . Nu prea cumpăr cărţi de pe net, aşa că în materie de comenzi nu îţi pot da sfaturi. Oricum, de ce să dai bani pe ce poţi avea gratis? Cartea o găseşti complet free pe scribd, la http://www.scribd.com/doc/3965823/OjogBrasoveanu-Rodica-O-toaleta-a-la-Liz-Taylor . Trebuie să îţi faci cont, dar merită efortul.