Carti de suflet

Oscar și Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt

Cam ce ar fi de spus despre o cărticică de 87 de pagini? Poate doar că m-a răscolit așa cum zeci de romane lungi nu au reușit s-o facă. Esențele tari vin în sticle mici, iar ”Oscar si Tanti Roz” o confirmă. Este o carte care se citește în tihnă, insistând asupra pasajelor, recitind, savurând.

”Întrebările cele mai interesante rămân şi vor rămâne întrebări. Ele întreţin misterul. Fiece răspuns trebuie precedat de „poate că“. Doar întrebările neinteresante pot căpăta un răspuns definitiv.
– Vrei să spui că la „Viaţă“ nu există soluţie?
– Vreau să spun că la „Viaţă“ există mai multe soluţii, prin urmare ea n-are soluţie.
– După mine, Tanti Roz, singura soluţie la viaţă este să trăieşti.”

Un copil bolnav de cancer. Un spital. O viață care se apropie spre sfârșit. Sună siropos? Cu siguranță. Dar povestea lui Oscar reușește să inspire, mai mult decât să întristeze.  Din el răzbate vocea unui adult, a unui om care a ajuns la luciditate, a reușit să se debaraseze de toate aspectele frivole ale vieții și a ajuns s-o cunoască astfel mai profund, să-i surprindă esența.

”viaţa e un dar buclucaş. La început ai tendinţa să-l supraestimezi crezând că viaţa pe care ai primit-o este veşnică. Apoi, dimpotrivă, îl subestimezi, găsind că-i o porcărie, scurtă de     nu-nţelegi nimic din ea şi pe care uneori ţi-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Abia către sfârşit pricepi că nu-i vorba de nici un dar, ci de un simplu împrumut. Pe care trebuie să încerci să-l meriţi. […] Cu cât îmbătrâneşti mai mult, cu atâta se cade să ai bunul gust de a aprecia viaţa. Trebuie să devii rafinat, artist. La douăzeci de ani, orice cretin ştie să se bucure de viaţă, dar la o sută, când nici măcar să te mişti nu mai eşti în stare, trebuie să ştii să-ţi pui inteligenţa la lucru.”

“Oscar și Tanti Roz” nu e o carte făcută pentru a fi povestită sau criticată.  E genul de lectură care, mai mult decât altele, se analizează cu sufletul, nu cu mintea. Se aruncă un cuvânt, o frază. Se închide cartea, se ascultă ecoul. Repetăm. Zâmbim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.