Mai bine nu,  Roman politist

Revolverul lui Maigret- Georges Simenon

Nu este prima dată când afirm că romanele poliţiste de calitate sunt rare. „Revolverul lui Maigret” de Georges Simenon mi-a întărit această convingere.

Cartea m-a dezamăgit. Îi lipsesc suspansul, răsturnările de situaţie, complexitatea. Ce-i drept, finalul este surprinzător, dar nu oferă cititorului satisfacţia descoperirii adevărului. Ajungi la sfârşitul cărţii plictisit, înecat în detalii fără valoare. Maigret nu e un personaj marcant, ci mai degrabă un om lipsit de entuziasm, care ştie cum trebuie acţionat, dar o face fără pasiune…

Totul începe în momentul în care lui Maigret îi este furat un mic revolver. În paralel, Francois Lagrance, un om care insistase să-l cunoască pe Maigret, se „îmbolnăveşte” subit, după ce cu o zi înainte fusese văzut cărând la gară o valiză. Ulterior, în valiză este descoperit cadavrul deputatului Delteil. Prefacându-se nebun, Francois refuză să explie faptul, nici chiar în clipa în care hoţul revolverului este identificat în persoana lui Alain Lagrance, fiul lui Francois.

Ore mai târziu apar noi piste care îl conduc pe Maigret până în Londra. Dar ce se ascunde în spatele asasinatului? Şi ce rol are Jeanne Debul, femeia pe care Alain încercase să o viziteze înainte să fugă la Londra?

Un roman care, fără a fascina împătimiţii genului, rămâne totuşi o lectura uşoară şi o plăcută iniţiere în opera unui faimos scriitor belgian.

3 Comments

  • Anonymous

    Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

  • Miaow

    Si eu am citit de curand o carte de Simenon care la fel m-a dezamagit. “La mort de Belle”, nu stiu daca e tradusa in romana. Anyway, exact cum ai zis tu, i-au lipsit suspansul, răsturnările de situaţie, ca sa nu mai zic ca si simtul umorului lipseste cu desavarsire, nu tu o replica care sa te faca sa pufnesti in ras, nu tu o gluma, nu nimic. Dupa parerea mea nu se compara cu Rodica Ojog-Brasoveanu (descoperire recenta, me very happy). Pe Simenon l-am citit din curiozitate fiindca era printre preferatii Rodicai, si voiam sa vad cum e. Dar… ea l-a depasit cu brio. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.