
Sing you home – Jodi Picoult
“Every life has a soundtrack.
There is a tune that makes me think of the summer I spent rubbing baby oil on my stomach in pursuit of the perfect tan. There’s another that reminds me of tagging along with my father on Sunday mornings to pick up the New York Times. There’s the song that reminds me of using fake ID to get into a nightclub; and the one that brings back my cousin Isobel’s sweet sixteen, when I played Seven Minutes in Heaven with a boy whose breath smelled like tomato soup.
If you ask me, music is the language of memory.”
Octombrie, Charlotte airport. Avionul se lasă întârziat. Aștept un zbor către un loc ce și-a pierdut înțelesul de “acasă”. La întoarcere, va trebui să culeg cioburile unei existențe și să o iau de la capăt. Gândurile îmi joacă îmi minte, refuză să se înlănțuie coerent. Iau cartea și o răsfoiesc fără tragere de inimă. Sunt într-o fază în care vorbele și-au pierdut înțelesul și numai ideea de a mă concentra îmi provoacă repulsie. În mod ciudat, ceva se leagă, cuvintele altei povești prind ecou.
“Sing you home” e istoria unei căutări. Vine un punct când viața își pierde sensul, iar cele mai firești dorințe devin limanuri imposibil de atins. O familie, un copil … Repere în drumul spre o existență normală, frumoasă prin simplitate. Dar ce se întâmplă când viața joacă după alte reguli, iar dragostea și împlinirea par sortite utopicului?
După un avort urmat de divorț, personajele principale, Zoe și Max Baxter se află din nou la început de drum. Se depărtează unul de altul, fiecare face față rănilor așa cum știe. Zoe se refugiază în muzică, Max în alcool. Își analizează viața, caută motive, scuze, căi de scăpare. Max sfârșește în sânul bisericii, își schimbă complet principiile, devine un om mânat de un fel de fanatism. Acționează în baza unei morale adoptate din disperare, își trădează esența.
Pentru Zoe, iubirea apare pe neașteptate în persoana Vanessei. Se aruncă într-o relație neconvențională, iar percepția ei asupra vieții se schimbă complet. Ce este dragostea în fond, dacă nu apropierea între două persoane asemănătoare? Dar ce se întâmplă când iubirea sfidează orice normă socială, când acolo unde ar trebui să fie doi se înghesuie deodată o lume întreagă gata să arunce cu pietre? Din soț și soție, Zoe și Max se trezesc acum în postura de dușmani, revendicându-și dreptul asupra unor copii nenăscuți. E un proces a cărui miză e mult mai mare decât șansa la o viață. “Războiul” se poartă acum la nivel de societate, principiile religioase se luptă cu libertatea cuplurilor lesbiene de a avea o familie. În acest vârtej, oamenii se pierd, devin simpli pioni în conflictul generat de o lume în schimbare. Finalul e totuși frumos, o dovadă că individul încă mai are puterea de a se detașa de mentalitatea de turmă și a de a lua decizii în baza propriilor crezuri.
“Sing you home” e o carte care deschide semne de întrebare . Ce e iubirea și când poate fi aceasta considerată acceptabilă? Ce e familia? Și mai ales, cum pot doi oameni diametral opuși să găsească din nou drumul unul spre celălalt? Dar mesajul transmis de carte e mult mai profund de atât. Dincolo de povestea dintre Max și Zoe, un al treilea personaj se insinuează discret, cu o putere ce depășește granițele cărții: muzica, ce o însoțește pe Zoe în toate momentele de cotitură, devine forța atotprezentă ce oferă substanță unui roman oricum reușit. Orice viață are o coloană sonoră cu melodii ba vesele, ba triste. Iar în această alternanță constă de fapt farmecul existenței. Cât timp avem o melodie, încă mai există șansa unui dans.

