Uncategorized

Tess D’Urberville – Thomas Hardy

Sunt cărţi care te îndeamnă să le citeşti, care te privesc tăcute din bibliotecă, implorându-te parcă să le deschizi. În cazul lui „Tess D’Urberville”, cartea m-a ales pe mine. Căci, deşi figurează printre “must-urile” oricărui cititor care se respectă, până recent romanul nu figura printre priorităţile mele. Apoi, deodată, m-am trezit cu el în mână…

“Tess D’Urberville” m-a cucerit, ceea ce se întâmplă rar în cazul romanelor teziste. Însă în scrierile lui Hardy, soarta este singurul element damnabil. Personajele au mişcările limitate ale unor figuri de şah, niciunul nu reuşeşte să îşi depăşească cu succes propriul statut. Greşesc şi persistă în propria greşeală, dar în esenţă rămân victime. Iar victima supremă este, fără îndoială, Tess Durbeyfield. Vlăstar al acum decăzuitei familii D’Urberville, Tess înfruntă destinul tipic al femeii pentru care frumuseţea devine din atu, povară.
Dezonorată de Alec D’Urberville, un parvenit care preluase numele pentru a sugera legătura cu vechea nobilime, Tess rămâne însărcinată. Şi, deşi faptul o transformă pentru scurt timp în eroină locală, pe termen lung Tess rămâne proscrisă.
Încearcă să fugă părăsindu-şi satul natal, însă în clipa în care Angel Clare, fiul unui pastor, o cere în căsătorie, eroina se confruntă din nou cu povara propriului trecut. În cele din urmă, nunta are în loc, dar în aceeaşi noapte Tess îi mărturiseşte soţului ei greşeala.
Oripilat, Angel este încapabil să vadă dincolo de trecutul persoanei iubite. Confuz, decide să plece în Brazilia, rugând-o pe Tess să rămână la părinţii ei.
Confruntată cu situaţia materială precară din familia ei, eroina se întreţine cu slujbe de ocazie, până când soarta i-l scoate din nou în cale pe Alec D’Urberville. Disperată, trăind cu teama permanentă că soţul ei nu va reveni, Tess vede în propunerea lui Alec o ultimă scăpare. Dar când Angel revine, dispus să îşi ierte soţia, evenimentele se precipită.
Imaginea finală poată ampreta acelui destin necruţător, în care iubirile şi vieţile se risipesc în colbul drumului care poartă paşii a doi îndrăgostiţi. În spate, un steag negru, fâlfâie în vânt…

“Tess D’Urberville” te face să te revolţi în faţa sorţii. O soartă care pedepseşte oamenii nu numai pentru propriile lor greşeli, ci îi face responsabili pentru decăderea unui întreg neam. Căci drama se dezlănţuie abia când Tess Durbeyfield devine Tess D’Urberville. Iar eroina ajunge să plătească atât pentru incapacitatea strămoşilor de a-şi păstra rangul, cât şi pentru propria-i încercare de a-şi depăşi, pe o cale greşită, statutul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.