Vampirul din Ropraz-Jaques Chessex
Sincer, îmi imaginam cu totul altceva sub acest titlu. Am intrat în bibliotecă cu gândul de a-mi lua o carte uşoară pentru week-end, preferabil ceva mai „spooky” , în ton cu vremea de afară. Şi am dat de asta.
O pauză între cursuri m-a făcut să încep lectura ceva mai repede decât intenţionasem. Primele pagini încă mai promiteau ceva: o regiune încărcată de superstiţii, unde oamenii sunt născuţi sub semnul incestului şi al terorii. Moartea unei fecioare coboară doliul asupra locuitorilor, dar curând evenimente de neimaginat transformă tristeţea în teamă: mormântul este găsit deschis, iar cadavrul mutilat şi purtând urme de agresiune sexuală.
Cam din acest punct începe o aventură care nu are nimic în comun cu ceea ce aşteptam eu de la carte. Presa vremii îl numeşte pe violator „vampirul din Ropraz” iar derularea ulterioară a acţiunii urmăreşte încercările oamenilor de a-l identifica pe vinovat. În paralel, numărul victimelor creşte.
În cele din urmă, principalul suspect devine Charles-Augustin Favez, care fusese surprins întreţinând relaţii sexuale cu vacile unui sătean. Deşi tânărul neagă până la final orice legătură cu masacrarea cadavrelor, el este închis într-un ospiciu. Războiul îi oferă şansa să devină erou. Moare şi devine soldatul necunoscut îngropat sub Arcul de Triumf.
Mă întreb dacă micul roman nu a fost conceput doar pentru acest final. Pentru a ilustra un paradox al istoriei, ce transformă criminali şi potenţiali violatori în eroi.
Oricum, în mare „Vampirul din Ropraz” mi s-a părut o carte slabă, a cărei lectură salvează poate o oră de plictiseală, dar nu îmbogăţeşte cititorul cu acel „ceva” care transformă orice lectură într-o cale de a cuceri noi orizonturi.