Carti bunicele,  Literatura nord-americana,  Thriller

You – Caroline Kepnes

Întâi a fost serialul, apoi cartea. Citită pe repede-înainte, în două nopți. Verdict – bună. Bună nu neapărat prin prisma poveștii, cât a stilului și a cadrului. O istorie drăguță despre un stalker dobândește profunzimi nebănuite când personajul din umbră este o librărie, iar întreaga narațiune este presărată de referințe literare.

Joe e un snob, calitate accentuată de faptul că detestă snobii. Dar e un anti-erou simpatic, în ciuda moralei dubioase care îl ghidează. La nivel pragmatic, Joe ar trebui să fie detestabil. Dar citindu-i cuvintele, ajungi să fii sedus. În antiteză, Beck pare genul de tipă pe care mi-ar plăcea să o iau la palme. Nemții au o expresie interesantă: ”Sie lebt ein Loch in die Luft” (trăiește o gaură în aer), iar aceasta descrie perfect personajul. Adăugăm faptul că se crede boemă și artistă și dăm de mixul perfect pentru un pseudo-intelectual enervant.

Restul personajelor, deși mult mai puțin accentuate, sunt în măsură să trezească interesul. Am simpatizat cu Peach, mi-a fost milă de Karen și de Benji și m-am preocupat mai mult decât îmi place să recunosc de soarta lui Ethan și Blythe. Toți au darul de a fi în egală măsură superficiali și reprezentativi. Ascunde-le fața, decupează-le conținutul și dai de un contur ce se suprapune perfect cu un număr îngrijorător de oameni. Fără să vrea, Kepnes creează un joc de umbre, unde caracterele pier în contact cu lumina, se detașează de detaliile care le individualizează și devin reprezentanți ai unei lumi atât de obsedată de căutarea substanței, încât a ajuns să–și piardă propria esență.

Recomand? Categoric!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.